Dorien, zangeres & huishoudelijke hulp in de zorg – Dag #1

Het is inmiddels donderdag 19 maart 2020. Een week geleden was er nog niet zo gek veel aan de hand. Nou ja.. In China was Corona hot topic, en in Italië ging het al niet zo best maar hier toch nog niet. Ik ging nog gewoon naar mijn werk ( huishoudelijke hulp bij Manna) en de volgende dag zou ik gewoon, net als iedere andere vrijdag, op weg naar Duitsland gaan om een weekend op de bühne te staan met de band… Maar die vrijdag verliep toch wel even anders dan verwacht.. Mijn collega’s en ik appen de hele ochtend of het nog wel verstandig is om te gaan, nu het virus zich ook hier razendsnel verspreidt.

Zangeres zonder werk

Tot rond half 11 de beslissing voor ons genomen wordt… De parken gaan dicht! We zijn dus voor onbepaalde tijd werkloos! Zo.. die komt even binnen. Meteen begin ik te rekenen hoe lang we het uit kunnen zingen met de buffer die we hebben opgebouwd. Conclusie: tot juli gaan we het redden. Toch overheerst de angst. Hoe lang gaat dit duren? Hoe kan ik tóch nog geld verdienen? Extra uren draaien bij Manna! Onmiddellijk gooi ik mijn beschikbaarheid in de groepsapp. Hoppa meteen mijn uren verdubbeld. Dat heb ik alvast! Van 3 naar 6 cliënten. Het is niet veel, maar alle beetjes helpen.

Besmettingsgevaar!

Dinsdag had ik mijn eerste invaladres. Een mevrouw in een woonzorgcentrum waar ik al eerder was. De reguliere ingang is gesloten. Alleen via de hoofdingang van het gebouw kan ik nog naar binnen. In de entree hangt een lijst met voorzorgsmaatregelen en een handdesinfectiepomp. Ik ga met de lift naar de 2e etage. Ik loop door de gang en mijn oog valt op een A4tje dat op de voordeur naast die van mijn cliënt geplakt zit “geen toegang ivm mogelijke corona besmetting”. Wow!

En door!!

Mijn cliënt was nog niet op de hoogte van het bewuste A4tje dus toen ik het haar vertelde wilde ze dat toch wel met eigen ogen zien. Op dat moment gingen er mensen met beschermende kleding en mondkapjes naar binnen. Het arme mens was wit weggetrokken toen ze weer naar binnen kwam. “Ik heb gisteren nog met haar gepraat!” “Ik ben al 86, mij helpen ze niet meer!” Toen mijn werk erop zat zei ik tegen haar “we zien elkaar volgende week weer in goede gezondheid! Hoewel ik geen idee heb of dat realistisch is. Woensdag werd bekend dat Livio de deuren sluit voor bezoekers, en ook voor ons als huishoudelijke hulpen.. Meteen vallen er voor mij weer 2 adressen af.

De betreffende cliënten reageren met gemengde gevoelens., Ze begrijpen dat het nodig is, maar ze missen ook het contact met de vertrouwde hulp. Ondertussen is mijn agenda een enorme chaos.. Extra ingeplande adressen, doorgestreept door nieuwe maatregelen…. Wat staat er morgen op het programma?


Dorien Stamsnieder

Dorien Stamsnieder (37), moeder van Ricardo (14) en Feline (3), verloofd met Stephan. Is zangeres, balletjuf en huishoudelijke hulp. Ze wordt blij van muziek en zon.

Leave a comment