Loraine, Week 1 – it’s a wrap, althans, bijna… – Dag 3 t/m 7

Week 1 zit er op! Althans, op een paar uurtjes na! Ik had altijd al eindeloos veel respect voor docenten. Maar na de eerste week homeschool/thuiswerk/mama combo, kan ik niet anders zeggen dat mijn respect nog vele malen groter is geworden. Het is een aanslag. Op je tijd, geduld en vooral je energie. Normaliter werk ik 28 uur over 3,5 dag. Dat is dus nu 28 uur waar mogelijk en het liefst zoveel mogelijk achter elkaar. Parttime dagen of middagen bestaan even niet meer. Balanceren dus, tussen de jongens en werk en af en toe een momentje voor jezelf. Ik denk dat het ook een gewenning is en een state of mind. Ik ben totaal niet gewend thuis te zijn, waardoor de aanpassing best groot is. Maar we gaan door! We hebben geen keus!

Conference calls

Misschien wel het lastigst deze week: conference calls! Niet omdat de verbinding ruk is (hoewel soms ook wel), maar omdat de jongens zich echt niet een uur stil kunnen houden of mij met rust kunnen laten. Dat leidt natuurlijk ook tot veel hilariteit bij de rest van de inbellers. Godzijdank ben ik niet de enige die regelmatig een kind in beeld heeft. Maar eerlijk, fijn en prettig vind ik het niet.

Wennen en een schema

Ik merk aan alles dat het voor de jongens ook enorm wennen is. We leggen ze uit wat er gebeurt, waarom ze nu even niet op het plein mogen voetballen en waarom mama nu 3 dingen tegelijkertijd probeert te doen en ze de juffen even niet zien. Gelukkig vinden ze de online lessen ontzettend leuk. Er is hier een ware strijd gaande. Wie kan de meeste opdrachten (goed) doen in de tijd die er voor staat? We hebben dus ook maar een blokkenschema gemaakt. Structuur, of de 3R’s, noem het wat je wilt. Maar het werkt. Ons schema lijkt zoveel mogelijk op die van school (groep 3), maar eerlijk, helemaal precies houden we ons daar natuurlijk niet aan.

Blokkenschema

8:00 – 9:00

9:00 – 10:00

10:00 – 10:30

10:30 – 11:30

11:30 – 12:00

12:00 – 13:00

13:00 – 14:00

14:00 – 17:00

17:00 – 18:00

19:00

Opstaan, aankleden, ontbijten

Spelling, taal

Pauze, drinken, koekje

Rekenen

Schrijven

Lunch, spelen, even frisse neus halen

Blokuur. Dat wat ze leuk vinden, van knutselen tot rekenen

Vrij

Eten

Bed

In de “vrije tijd” laat ik ze zoveel mogelijk hun ding doen. Wat dan ook, of ze nu een uur of 2 op de Wii zitten of de PS4, I don’t care. Dan maar even niet pedagogisch verantwoord. De jongens hebben ook even tijd nodig om lekker gek te doen samen en dat is dan nu maar even wat meer digitaal als anders. Ik wil ze gewoon niet op het plein of het veldje hebben. Ook voor die koters geldt social distancing. Dus beter zoveel mogelijk binnen en de tuin in!

Bedtijd is overigens heilig, ook al staan we nu iets later op als normaal. Dat ritme houden we zo, al is het maar zodat papa en mama ook even een paar uurtjes kunnen uitschakelen. Misschien nog even wat werk dingetjes weg kunnen werken of gewoon brainless Netflixen.

Informatie overload

Je ontkomt ook niet aan een mega bak informatie, telkens weer dat virus, telkens weer de confrontatie. Ik voel me daardoor een stuk onrustiger als anders. De onzekerheid, de berichtenstroom en wereldwijde paniek zorgen ervoor dat het gevoel steeds terug komt. Ik merk aan mezelf dat, ondanks mijn nuchtere Twentse karakter, de spanning opbouwt. Niet omdat ik bang ben om ziek te worden, zeker niet. Maar het gevoel geen controle te hebben. Controle los laten. Voor mij altijd al een dingetje geweest. Tegelijkertijd is deze hele crisis dus een soort therapie. Je moet wel loslaten. Je hebt het toch niet in de hand. Dus ik hoop dat straks, als alles weer normaal is, we gezond zijn en weer de wereld in kunnen, mijn controle issues ook verdwenen zijn 😉

Tip

Ik eindig ieder blog met een tip. Gewoon iets uit mijn persoonlijke ervaring de afgelopen dagen. Iets dat voor mij werkt. Dus hier tip 2! Voor al die andere controle freaks onder ons, want ik weet heus wel dat ik niet de enige ben!

Tip 2: LET IT GO!

Letterlijk. En dat is super moeilijk! Niet dat je het niet serieus moet nemen, integendeel. Maar lees minder op Twitter bijvoorbeeld. Voor mij echt super lastig, aangezien het echt mijn favoriete platform is. Maar tegenwoordig hebben we 2 miljoen virologen en gezondheidsexperts die iedere tweet, nieuwsupdate of debat aangrijpen om hun eigen mening of visie de wereld in te slingeren. Om nog maar te zwijgen over alle grafiekjes, doemscenario’s en sensatie journalistiek. Mensen maken elkaar gek! En ik heb daar dus last van. Sla dat rondje scrollen voor het slapen gaan dus over! Je zult merken dat je een stuk relaxter in slaap valt. Geldt ook voor tv overigens. Ik kijk het liefst stomme series, waarbij je niet hoeft na te denken en totaal kunt ontspannen. Works like a charm!

Een kleine extra tip in het verlengde van bovenstaande en die sensatie journalistiek. De NOS bericht uiterst profi over de hele situatie. In tegendeel tot bijvoorbeeld het AD en de Telegraaf (die laatste vind ik sowieso al ruk). Daar ligt de focus veel meer op sensatie of Premium. Zorg ervoor dat de informatie die je leest, de juiste is en dus niet clickbait voor een Premium artikel of sensatie stuk. Daar word je echt niet rustiger van. Integendeel. En sowieso is het RIVM natuurlijk de beste bron!

Stay safe, luister naar de experts en let goed op elkaar! We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus je bent niet alleen. En ohja, blijf thuis! Ook die jongeren op het Rutbeek , in parken en op voetbalvelden die doen alsof er niets is: STAY THE F*CK HOME!!


Loraine Nijhuis (33), moeder van Collin en Lennon (6), vrouw van Rutger. Werkt als business strateeg bij Appnormal. Houd van koffie, voetbal en tech. Deelt graag kennis. Blogt veel over werk gerelateerde dingen. Pakt zo nu en dan een mic voor een college of lezing. Wordt gelukkig van het positioneren van producten, diensten en bedrijven, zowel intern als extern, en van sales en marketing.  Kan geen line of code schrijven, maar functioneert nu eenmaal lekker tussen de techies. 

Leave a comment